8 Stroller Lipat Payung Yang Ringan Dan Murah Pilihan Lovebaby. #6 Paling Ringan!

3
12370
views

Masih tercari-cari stroller yang sesuai untuk anak anda? Sudahkah anda menyenaraikan ciri-ciri yang anda mahukan? Dari semua jenis stroller yang ada di pasaran, salah satu yang sering dicari-cari ialah stroller lipat payung.

BACA: 7 Stroller Kompak Terbaik Yang Menjimatkan Ruang di Dalam Kereta Anda

Ini adalah kerana stroller jenis ini ringan dan lebih kompak. Oleh itu ia tidak memakan ruang yang banyak di dalam kereta dan mudah dibawa ketika melancong.

Apakah ciri-ciri stroller lipat payung?

1. Ringan
2. Tahan lasak
3. Mempunyai brek keselamatan
4. Tempat sandar boleh laras
5. 5 point lock harness atau tali keselamatan 5 penjuru
6. Lipatan yang kompak untuk menjimatkan ruang

BACA: Tips merancang pembelian barangan bayi. Wajib beli #2 adalah barang penting yang sering diabaikan.

Untuk kali ini, hanya stroller yang berharga bawah RM1000 sahaja yang akan disenaraikan.

1. Hauck Speed Plus

Hauck-speed-plus
Hauck Sun Speed Plus

Buatan German. Beratnya 7kg. Penyandar boleh di turunkan sehingga rata. Maka boleh digunakan oleh bayi baru lahir. Berat maksimum kanak-kanak yang dibenarkan 15kg iaitu kira-kira dalam umur 4 tahun. Didatangkan dengan bar keselamatan, pemegang botol air dan penutup hujan. Tayarnya dilengkapi dengan penyerap hentakan bagi mengurangkan gangguan jika bayi anda sedang tidur di dalam stroller. Harga dalam bermula dari RM480.

2. Maclaren Volo

http://m.albeebaby.com/maclaren-volo-stroller-2013-black.html
Maclaren Volo

Sesuai untuk bayi 6 bulan ke atas. Penyandar belakang yang lembut tidak mempunyai kebolehan untuk pelarasan. Berat maksimum kanak-kanak adalah 15kg. Kanopi besar tetapi tidak mempunyai tingkap untuk melihat ke dalam. Amat ringan iaitu 5.1kg sahaja sesuai untuk mereka yang sering berjalan jauh dan sesuai juga untuk dibawa menaiki kapal terbang. Tetapi malangnya bumper bar dan seat liner tidak didatangkan sekali. Anda harus membeli asing. Ia didatangkan dengan penutup hujan. Tempat duduk diperbuat dari material berlubang maka ia tidak panas malah ianya boleh dibuka untuk dibasuh. Harganya pula bermula dari RM799.

Demo

3. The First Years Ignite

First-years-ignite
First Year Ignite

Ia sesuai untuk bayi berumur dari 6 bulan ke atas sehingga seberat 23kg. Beratnya ialah 6kg agak berat untuk stroller jenia ini. Kekurangannya adalah kanopinya pendek tetapi disebabkan ia tidak mempunyi tetingkap maka ia memudahkan anda melihat anak di dalam stroller. Di antara kelebihannya ialah ruang aksesori pada pemegang yang membolehkan ibu bapa menyimpan telefon dan dompet serta ruang botol juga turut disediakan. Harga stroller ini dalam lingkungan RM350-RM450.

Demo

4. Anakku Pussy Cat Stroller

Anakku Stroller

Saya suka design stroller ini. Nampak comel. Berharga dalam lingkungan RM80 – RM95 sahaja. Kekurangannya ialah stroller ini hanya sesuai untuk bayi berumur 6 bulan ke atas sehingga berat mencapai 15kg. Ia didatangkan dengan semurah dulang hadapan yang boleh dibuka. Tetapi ruangan penyimpanan di bahagian bawah adalah kecil.

5. Halford Fliplite

Halford_Fliplite_-_Red1
Halford Fliplite

Stroller jenis ini berharga dalam lingkungan RM350-RM460. Mempunyai kanopi besar yang ada tetingkap untuk melihat ke dalam. Bakul shoppingnya besar boleh menampung berat sehingga 3.5kg barang. Berat stroller ini adalah 7.2kg dan boleh menampung berat maksimum sebanyak 18kg. Penyandar belakang boleh di baringkan rata sesuai untuk bayi baru lahir.

Demo

6. Jeep Wrangler All Weather

jeep-wrangler-umbrella-stroller-vibe

Tempat duduknya mempunyai kusyen yang boleh digulung ke atas ketika hari panas. Penyandar belakang mempunyai lubang-lubang yang membolehkan udara masuk. Penyandar belakang juga mempunyai 2 tahap penurunan. Kanopi besar dan ada tetingkap untuk melihat ke dalam. Stroller ini didatangkan dengan cup holder di tepi. Berat maksimum yang boleh ditampung ialah 22kg. Tidak lupa juga ia mempunyai beg aksesori di tepi.  Tetapi saya tertarik dengan stroller ini kerana berat stroller ini hanya 4 kg dan rodanya sesuai untuk semua permukaan menjadikannya antara stroller yang tahan lasak. Saya tidak dapat mencari penjual stroller jenis ini. Jika sesiapa ada maklumat sila roger saya.. hehe

Demo

7. Sweet Cherry Daytona

sweet-cherry-sk25-daytona-stroller-red-9771-7332401-1-zoom
Sweet Cherry Daytona

Sweet Cherry adalah produk buatan tempatan. Sesuai untuk bayi baru lahir sehingga seberat 15kg kerana penyandar belakangnya boleh dibaringkan. Didatangkan dengan bumper bar dan chest pads pada tali keselamatan. Mempunyai kanopi besar. Berat stroller ini ialah 7 kg. Harga untuk stroller ini ialah dalam lingkungan RM270-RM350sahaja. Ia buatan Malaysia maka barang ganti lebih mudah didapati. Terdapat 2 warna untuk stroller ini iaitu merah dan biru.

8. Sweet Cherry Costa

Sweet Cherry Costa

Juga sesuai untuk bayi baru lahir sehingga 3 tahun. Penyandar belakang boleh diturunkan sehingga 170 darjah. Tetapi kanopinya tidak sebesar yang saya inginkan. Juga didatangkan dengan bumper bar. Beratnya agak ringan iaitu 7.6kg. Harganya dalam lingkungan RM270 ke atas.

Lihat: Senarai stroller di Lazada

3 COMMENTS

  1. Hi. Thanks for your good info. Tp mana nk beli stroller yg u listkan dgn hrga yg sama u post? Sorry xpernah ada pengalaman beli, nk beli for my friend on his 1st baby girl.

  2. With havin so much content and articles do you ver run into any problems of plagorism or copyright infringement?
    My blog hhas a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lott
    of it is popping it up all over the web without my permission. Do yoou know any ways to help protect against content from being ripped off?
    I’d truly appreciate it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.